Περί cloud computing…

Ξεκίνησα κάποια email migration στο cloud και με αφορμή τη φοβερή ερώτηση της μαμάς μου: «Ποιο σύννεφο παιδί μου; Εσύ με υπολογιστές δεν ασχολείσαι;», σκέφτηκα να γράψω ένα post σχετικά με το Cloud Computing.

«Τι είναι το Cloud;» …

Όσες φορές έχω ρωτήσει,  ποτέ δεν παίρνω την ίδια απάντηση. Αν ρωτήσετε άνθρωπο στον ευρύτερο χώρο του IT και της τεχνολογίας, η απάντηση θα είναι κοντά σε αυτό που θέλετε – αν ρωτήσετε οποιονδήποτε άλλο θα σας δώσει τη μετεωρολογική προσέγγιση!

Οι περισσότεροι όμως, καταλήγουν στο ότι, το cloud είναι ένα σύνολο υπηρεσιών και τεχνολογιών που καθιστούν δυνατή την παροχή των υπολογιστικών υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους τελικούς χρήστες άμεση πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές από οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι απόψεις φυσικά διίστανται…. Άλλοι συμφωνούν ότι είναι η τάση του μέλλοντος και άλλοι πιστεύουν ότι «Μόδα είναι θα περάσει!». Προσωπικά πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει – και καλά θα κάνει 😉

Η παραγωγικότητα, η γρήγορη ανταπόκριση και η ευκολία πρόσβασης είναι τα ζητούμενα πολλών εταιρειών και επιχειρήσεων και το cloud computing μπορεί να γίνει η απάντηση σε όλα τα παραπάνω, προσθέτοντας επιπλέον εξαιρετική ευελιξία, ασφάλεια και μείωση λειτουργικών εξόδων.

Στην αντίπερα όχθη τίθεται το θέμα ασφαλείας ευαίσθητων δεδομένων και εκεί φυσικά εξαρτάται από το ποιόν της εκάστοτε επιχείρησης ή οργανισμού – δημοσίου ή μη (π.χ. … μη περιμένετε ποτέ να δείτε δεδομένα της Πολεμικής Αεροπορίας στο cloud).

Νομίζω ότι η πλειοψηφία, ειδικά για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι ο συνδυασμός του in-house infrastructure και του cloud. Μια υβριδική υποδομή δηλαδή που θα παρέχει και ευελιξία αλλά παράλληλα και ασφάλεια.

Η μετάβαση στο cloud είναι ιδιαίτερα απλή! Περισσότερα όταν ολοκληρωθεί και η μετάβαση της ίδιας της iteam στο BPOS!